Tanácsok fabrikett vásárláshoz

AMIT A BIOFABRIKETTRŐL, FABRIKETTRŐL TUDNI ÉRDMES!

A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt és közkedvelt tüzelőanyag, amely hazánkban még nem túl elterjedt, de valószínűleg a jövő környezetbarát fűtőanyaga lesz. Kiválóan alkalmas kandallóba, cserépkályhába, kazánba, vaskályhába, illetve kerti sütéshez, főzéshez is.
A fabrikett alapanyaga, formája, tulajdonságai:
A fabrikettet természetes alapanyagokból, mező- és erdőgazdálkodási melléktermékekből (fűrészpor, szalma, napraforgóhéj stb.), de legnagyobbrészt fűrészporból, illetve ezek keverékéből, magas nyomással, idegen kötőanyag nélkül, hidraulikus, dugattyús és csigás présekkel állítják elő.
A fabrikett formájában, színében éppen ezért sokféle lehet. Van hosszabb henger, rövidebb pogácsa, téglalap, lyukas közepű henger alakú stb., színe a fehértől egészen a sötétbarnáig bármilyen lehet a felhasznált anyagoktól függően.
A hidraulikus préssel gyártott fabrikett általában téglatest formájú, mérete minden egyes darabnál azonos. Anyagsűrűsége a többi fabriketthez képest alacsony, ezért könnyebben morzsolódik, mint a dugattyús vagy a csigás préssel gyártott.
A dugattyús préssel gyártott fabrikett formája minden esetben hengeres alakú, hossza a gyártó gép és az alapanyag minőségének függvénye. Anyagsűrűsége magasabb, mint a hidraulikus préssel gyártott fabriketté, ezért nagy erővel morzsolható, viszont a prés működési elve miatt az egyes ütemekben préselt részek egymástól elválaszthatóak.
A csigás préssel gyártott fabrikett formája általában hengeres, különböző hosszúságú, közepén lyukas. Anyagsűrűsége ennek a fajtának a legmagasabb, ezért szinte nem is morzsolódik, inkább csak törhető.
A fabrikett nedvességtartalma kicsi, kb. 8-10 %, ezáltal nagyon jó hatásfokkal ég, nem károsítja a kéményt és a fűtőberendezést.
Fűtőértéke igen magas 17-19 Mj / Kg, hamutartalma rendkívül kicsi, mindössze 1-2 %, hamuja környezetbarát, kertek trágyázásához alkalmazható.
A tűzifával szemben a sűrűsége két-háromszor nagyobb, vízben elsüllyed, ezért a tűzifához hasonló fűtőhatás eléréséhez a tűztérbe kisebb mennyiséget kell helyezni, körülbelül a fánál megszokott mennyiség egyharmadával kezdjük, ellenkező esetben a tüzelőberendezés felmelegedése túl gyors, és túlhevülés is előfordulhat.
A fabrikett előnyére válik továbbá, hogy könnyebben szállítható, tárolható, pontos mennyiséget és mindig jó minőségű, száraz tüzelőanyagot kap a vásárló, nem kell előre megvásárolni, szárítani, hasogatni, száraz helyen korlátlan ideig minőségromlás nélkül eltartható. Nem kell akkora mennyiséget tárolni, mint a tűzifából, mivel kevesebb fogy belőle, és nem utolsó sorban környezetkímélő, mivel a növény, amiből készül körülbelül ugyanannyi széndioxidot köt meg a levegőből, mint amennyi az eltüzelése során a levegőbe kerül, így ez a folyamat széndioxid semleges.
Hátránya talán a viszonylag magas mázsánkénti ára, ezért sokan még a kipróbálás, kísérletezés fázisában tartanak vele, számolgatnak, hogy ár-fűtőérték szempontjából melyik éri meg nekik jobban a tűzifa vagy a fabrikett.
Hogyan fűtsünk a fabrikettel?
A legfontosabb talán az, hogy a fabrikettel úgy tudunk gazdaságosan tüzelni, ha a fűtőberendezésünk ajtaja, huzatszabályozója jól zárható, szabályozható állapotban van, mivel azt szoktam mondani, hogy a fabrikettet nem elégetni, eltüzelni kell, hanem a lehető leghosszabb ideig izzítani.
Cserépkályhában, kandallóban a fához hasonló módon kell a fabrikettel fűteni, de amint már említettem a fánál megszokott mennyiség egyharmadát tegyük a tűztérbe. A cserépkályha ajtaját, illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződő faszén alig látható kékes lánggal izzik.
Vegyes tüzelésű kazánokban a tűztér felét-egyharmadát megtöltve érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A fabrikettet felül kell meggyújtani és kezdetben felső levegő adagolással kell a természetes huzatot elérni. A huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy a levegő egy része mindig felül jusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét a túl gyors leégés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni nem szabad. A felső levegő bevezetése akkor szüntethető meg, ha a fabrikett, mint a faszén teljesen átizzott. Egy töltés körülbelül 3-5 óra alatt ég el, ismételt tűzrakás az előző töltés teljes leégése után az előbb leírtak szerint történhet. Izzó fabrikettre újabb brikett berakása füstölést és a hatásfok romlását eredményezheti.

Vélemény, hozzászólás?